Obvestila‎ > ‎

Nordijska hoja za vse generacije

objavljeno: 12. apr. 2015, 10:20 avtor: Srečo G.   [ posodobljeno 12. apr. 2015, 10:24 ]
V soboto 11. aprila 2015, je na Ledinici potekala predstavitev nordijske hoje, ki jo je vodil g. Mirko Verovšek, vodja demonstratorske vrste pri Smučarski zvezi Slovenije. Udeleženci so po krajšem uvodu spoznali še različne oblike ogrevanja s palicami, vaje za moč, družabne igre in pa različne oblike tehnik hoje. Najbolj pomembna je pravilna uporaba palic, s katerimi si pri hoji pomagamo. Kot je slikovito pripomnil demonstrator g. Verovšek: »palic ne nosimo s seboj za okras ali pa, da se nanje naslanjamo«.
V primerjavi z navadno hojo, kjer so obremenjene predvsem mišice spodnjih okončin, je pri nordijski hoji vadba usmerjena tudi na mišice trupa, ramenskega obroča in rok. Razbremenitev pri uporabi palic še posebej dobro vpliva pri ljudeh s previsoko telesno težo in v primeru različnih poškodb in obolenji sklepov. Zaradi aktiviranja mišic zgornjega dela telesa dosežemo tudi večjo intenzivnost, poraba kalorij je v primerjavi z navadno hojo večja. 
V Žireh bo predvidoma prihodnji teden organiziran še tečaj nordijske hoje, v nadaljevanju sezone pa tudi vadba in pohodi.

Comments